Лазер премахва диоптрите за 20 минути

Окото е уникално като пръстовите отпечатъци

Лазер премахва диоптрите за 20 минути
Може би е мода, а може би решение на значителен проблем, но все повече хора се подлагат на лазерна корекция на зрението. За да разясни какво представлява тази медико-козметична процедура и за кои хора е подходяща, потърсихме доц. д-р Борислав Кючуков – завеждащ на Очната клиника към Университетската болница „Царица Йоана - ИСУЛ”. 

- Доц. Кючуков, как се коригира зрението чрез лазер?
- Това е изключително прецизен ексимерен лазер, който изпарява микрони от роговицата с всеки свой удар. Например за един диоптър може да изпари 15 микрона от роговицата. Диапазонът, в който е разумно да се коригира зрението с ексимерен лазер, е между +5 и –10 диоптъра. До ексимерния лазер има втора машина – фемтосекунден лазер. Комбинацията от двата лазера е най-съвременният подход за лазерна корекция. Комбинираният метод се нарича фемтолейзинг – фемтосекундният лазер прави много фино капаче от роговицата – 110–120 микрона, то се отгръща и тогава пускаме ексимерния лазер, за да изпари диоптрите. Методът се използва при по-високите диоптри. При по-ниски диоптри (–1, –2) се прави само повърхностна корекция, като директно пускаме лазера върху повърхността на роговицата.

- Коя е най-подходящата възраст да се прави лазерна корекция?
- Лазерните корекции се правят предимно при млади хора. Но това не означава, че 50-годишните не са подходящи. Важното е очите да са здрави. Обикновено след 55-60-годишна възраст започват да се развиват първите белези на катаракта, на помътняване на човешката леща, което е противопоказание. Когато лещата мътнее и се образува катаракта, диоптрите се променят. Ако направим лазерна корекция на човек с начална катаракта, след една година той пак ще има някакви диоптри. Т.е. медицински не е оправдана корекцията. Най-възрастният пациент, на когото съм коригирал зрението с лазер, беше 58-годишен, но той нямаше белези на катаракта. 

- Други очни болести, които са противопоказни за тази процедура?
- Противопоказни са херпетичните кератити, дегенерацията на роговицата, например кератоконус, глаукомата (заболяване на зрителния нерв, който атрофира поради високо вътреочно налягане). Някои кандидати не са подходящи за лазерна корекция било поради много тънка или изкривена роговица.

- Какъв е контингентът хора, които искат лазерна корекция?
- Това са предимно млади хора, които идват за лазерна корекция по чисто естетични причини – да не носят очила или контактни лещи. Втората основна група са кандидатите да станат професионални военни, полицаи, авиопилоти, ръководители на въздушно движение, стюардеси. Разбира се, лазерната корекция трябва да бъде направена със съвременна и адекватно сервизирана апаратура от човек с опит, за да има добър резултат. Иначе ще опропастим професионалното развитие и личностната изява на един млад човек. 

- Има ли рискове при тази очна операция?
- Няма безрискова медицинска процедура, т.е. не може 100% да се прогнозира резултатът. Но при адекватно подбрани пациенти, добра апаратура и висок професионализъм на лекаря отличният резултат е над 98%. Т.е. 98% от пациентите са изключително доволни от начина, по който виждат след корекцията. 

Усложненията са много редки 

Но именно затова лекарят трябва да е добре обучен, за да избегне усложненията – не само сръчен в ръцете, но и адекватно информиран. Защото в огромната си част усложненията са напълно предотвратими. 

- Колко време е необходимо, за да прецените, че един човек е подходящ за лазерна корекция?
- Прегледът за лазерна корекция е доста по-подробен от обичайния очен преглед и трае между 1,5 и 2 часа.  Включва изследване за зрителната острота на тесни зеници и на широки зеници, когато са накапани циклоплегични капки. Те блокират акомодацията, която е особено силна при млади хора – свойство на окото да увеличава своята пречупваща сила, за да установим истинските диоптри. При далекогледство диоптрите обикновено са много по-високи от тези на очилата или на контактните лещи на пациента. А при късогледство диоптрите нерядко са по-ниски. След като разберем истинските диоптри, правим различни цветни карти на окото – чрез абериметрия. На нас ни е необходима подробна дигитална информация за роговицата – тази предна прозрачна структура на окото, която всъщност се изпарява от ексимерния лазер по 15 микрона на диоптър късогледство. Затова правим роговична топография, която като географска карта показва стръмнините и падините на роговицата. 

Спрямо нея планираме 

индивидуализирани лазерни корекции 

Ако двама души имат –3 диоптъра на дясното око, преди 7-8 години хирургът вкарваше –3 диоптъра на клавиатурата и лазерът правеше корекцията по един и същи начин. Но когато направим цветни карти на цялото око и на роговицата, се оказва, че вашите 3 диоптъра са по-различни от моите 3 диоптъра късогледство. Те са специфични за всеки човек подобно на пръстовите отпечатъци. Тази много по-богата дигитална информация се вкарва в ексимерния лазер, който изпарява по различен начин вашето и моето око, т.е. корекцията е индивидуализирана.  

- Колко трае самата корекция?
- Средно около 15 – 20 минути за двете очи. 

- Какво усеща пациентът?
- По време на процедурата усеща само допир, лек натиск и мокрене при промиването на окото. Не усеща болка, защото няма рязане и пробождане. В очите са накапани 4-5 пъти анестетични капки. На пациента се дава и една таблетка слабо успокоително, за да бъде леко отпуснат. 

- Момичето, което наблюдавах да оперирате, може ли да се прибере след процедурата?
- Да, най-вероятно с такси или някой от близките ще я откара. Не е разумно да се шофира веднага. При фемтолейзинга, когато се използват двата лазера, още утре ще може да гледа телевизия, да чете субтитрите, да си проверява електронната поща. След 4-5 дни би могла да се върне на работа, ако работи в офисни условия. Но ако упражнява физически труд при силно запрашена среда, е разумно това да стане след 2-3 седмици. След 3-4 седмици очите може да се мокрят в басейн, сауна или море, човек може да  извършва тежък физически труд и да спортува активно. Тогава идва стабилният и краен резултат. 

След една отлично направена лазерна корекция човек на 25 г. ще има 20 години свободни от очила. На 45 г. ще сложи очила за четене като всички свои връстници. На тази възраст всеки е принуден да го направи с изключение на онази малка група хора с късогледство от около –2 до –3 диоптъра, защото техният фокус е точно на 33 см, разстоянието, на което държим вестника или книгата.

Лазерна корекция при деца 

По условие лазерната корекция трябва да се прави на пълнолетни хора, защото детето расте и се развива, съответно очите му се развиват и зрението му се променя. Така че е некоректно, меко казано, да обещаем на едно 14-годишно момиче, че няма да носи очила след корекцията. Но в последните години има достатъчно публикации, че лазерната корекция може да се прилага и при деца, като мотивът е лечебен. Това са деца с голяма разлика в диоптрите на двете очи, което не им позволява да носят очила. При разлика повече от 3–3,5 диоптъра очила не могат да се изпишат.  Ако едното око е с –2 диоптъра, а другото е с –9, бихме могли да коригираме окото с –9 и да го направим много близко до –2.  При по-малко дете на 5-6-7 години тази голяма разлика между двете очи ще доведе до мързеливо око (зрителната острота на окото с по-големия диоптър не може да се развие, тъй като не може да се носят очила). Следователно при деца е показана монокуларната корекция – тази на едното око, за да го направим много близко като диоптри с другото око. Така детето ще може да носи очилца и да се бори с мързеливото око (амблиопия). 


Мара КАЛЧЕВА

Коментари

Нина 12.01.2016 14:02

колко струва тази процедура,имам проблем със зрението-късогледство и астигматизъм