Обърнати клепачи

 

1. Ектропион (обърнат навън клепач)

Това състояние се свързва най-често с долния клепач, при което той е „отлепен” и извърнат навън. Окото не може да се затваря, сълзи и секретира. Ектропионът може да е причинен от възрастова промяна или травма. Лечението му е успешно по оперативен път.

Хирургичните техники са различни в зависимост от степента на изява: хоризонтално скъсяване на клепача, пластика на клепача със съседни тъкани или присаждане на допълнителна кожа.

 

 

2. Ентропион (обърнат навътре клепач)

При ентропин клепачът постепенно се обръща навътре към окото, миглите влизат в допир с очната повърхност и предизвиква нараняване. Това се задълбочава с мигателните движения.

Страдащите от ентропион са предимно възрастни хора и търсят помощ още в ранните стадии на заболяването, заради нетърпимо дразнене и болки в окото, сълзене, възпаление на роговицата. Състоянието се лекува хирургически много успешно. Понякога това състояние се среща и при бебета - по-пълнички с големи бузки и се нарича вроден ентропион. Обикновено с растежа изчезва. Рядко дрезненето на миглите застрашава очите и тогава се пристъпва към лека ищадяща хирургия на клепачите.

 

 

 





{START_COUNTER}