Митове за детското зрение


Митове за детското зрение
Учени от САЩ най-неочаквано направиха изявление, че компютърните игри, в които се стреля, подобряват зрението
02 Ноември 2009, Понеделник


Мнозина от днешните родители са израстнали с дълбоко набити в съзнанието им медицински постулати за детското здраве. Доколко те се оказват верни в светлината на най-новите изследвания и теории в областта на здравеопазването обаче?



Експерти от детската болница в Лос Анжелис са анализирали някои от най-разпространените убеждения по отношение на зрението на децата и са успели да ги развенчаят като митове. За какво става дума?
Първият мит е свързат с твърдението, че седенето близо до телевизора е вредно за децата. На практика се оказва, че ако детето стои пред телевизора или монитора на компютъра четири часа и повече, което е масова практика, това ще се отрази негативно преди всичко на интелектуалното му развитие, но няма да увреди очите му. Продължителното зяпане на телевизор или играенето на компютърни игри по-скоро влошава социалното взаимодействие и академичната успеваемост на подрастващите, отколкото зрението. Мониторът на компютъра или телевизора трябва да се намира на нивото на очите и родителите трябва да приучат децата си на всеки 20 минути да правят прекъсвания и да дадат на очите си малко почивка.

Въпреки внушението, че морковите ще ни спасят от носенето на очила, истината е малко по-различна

Вторият мит гласи, че употребата на големи количества моркови подобрява зрението. Оранжевият кореноплод наистина съдържа доста голямо количество витамин А, който се явява ключов елемент за поддържането на добро хранене, но зеленчукът в никакъв случай не е панацея срещу всякакви проблеми с очите. Много по-полезни за детското зрение са  листните зеленчуци, различни плодове и зърнени храни, богати на каротин, които са способни да предотвратят най-разпространените причини за слепота в по-късна възраст.

А твърдят, че децата не обичали да носят слънчеви очила

Третият мит е свързан с убеждението, че е много трудно и дори невъзможно да се приучат малките деца да носят слънцезащитни очила. По тази причина болшинството от родителите не купуват слънчеви очила на децата си, макар да са много добре осведомени за вредата, която ултравиолетовото лъчение нанася на зрението. Детските очички пропускат със 70 % повече от опасния слънчев ултравиолет. Експертите отбелязват, че вече има разработени специални модели, които са удобни за носене от малчуганите.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки